5 udda boenden på Gotland

Bihus, fängelsecell eller fyr. Traditionella hotell och vandrarhem i all ära, men att övernatta kan vara så mycket mer än att bara sova. För dig som vill prova något utöver det vanliga finns många alternativ på Gotland. Här är tips på fem boenden som är upplevelser i sig själva.

1. Kvarn, Fårö

Cirka en kilometer från en av Gotlands största stränder, Sudersand på Fårö, ligger Stora Gåsemora gård. På gården finns en fyra våningar hög kvarn från 1820-talet för uthyrning. Längst ned i kvarnen finns ett runt kök, på mellanvåningarna två sovrum med plats för fem personer och högst upp ett vardagsrum med vacker utsikt över havet. Till kvarnen hör ett utedass, men toalett finns i närheten. Kvarnen går att hyra året om, sommartid veckovis och övrig tid dygnsvis.
Läs mer: http://www.gasemora.se

Stora Gåsemora, Fårö. Foto: Linda Dahlström
Stora Gåsemora, Fårö. Foto: Linda Dahlström

2. Fängelse, Visby

Visby fängelse togs i bruk 1859 och när den allra sista fången släpptes ut 1998 gjordes byggnaden om till vandrarhem. Boendet för 2-4 personer i de gamla cellerna är enkelt med tillgång till kök, dusch och toalett, men läget nära färjeterminalen och inre hamnen är bra. Fängelset är öppet året om och cellerna uthyrs dygnsvis. Sommartid finns en restaurang öppen på gården.
Läs mer: http://www.visbyfangelse.se

Fängelset, Visby. Foto: Linda Dahlström
Fängelset, Visby. Foto: Linda Dahlström

3. Fyr, Stora Karlsö

Ön Stora Karlsö, en halvtimmes båtresa från Klintehamn tre mil söder om Visby, erbjuder fina naturupplevelser. Ön är öppen för besökare från maj till augusti och den som vill övernatta har möjlighet att dygnsvis hyra rum i fyrhuset från 1887. Huset ligger på fyrplatån, med vidsträckt utsikt över Karlsön och Östersjön. Boende har tillgång till dusch, toalett och kök och i Norderhamn, där båten anländer, finns även en restaurang.
Läs mer: http://www.storakarlso.se

Fyr, Stora Karlsö. Foto: Linda Dahlström.
Fyr, Stora Karlsö. Foto: Linda Dahlström.

4. Trädkoja, Kneippbyn

Tre kilometer söder om Visby finns Kneippbyn resort, ett sommar- och vattenland känt för det riktiga Villa Villerkulla, originalhuset från SVT:s filmer om Pippi Långstrump. Resorten har olika boendealternativ, bland annat en lustig liten stuga som kallas trädkoja med plats för fyra personer. Kojan har egen balkong med havsutsikt och det finns tillgång till kokmöjlighet, dusch och toalett. Kneippbyn resort är öppen från maj till augusti, och kojan bokas dygnsvis.
Läs mer: http://www.kneippbyn.se

Trädkoja, Kneippbyn. Foto: Linda Dahlström.
Trädkoja, Kneippbyn. Foto: Linda Dahlström.

5. Bihus, Nygårds

På lammgården och herrgården Nygårds, fem kilometer söder om Visby, kan man hyra ett bihus från 1700-talet. Huset, som hyrs ut veckovis, har plats för fyra personer och är komplett med kök, badrum, sovrum och vardagsrum. Det är gångavstånd till havet och på gården finns en gårdsbutik samt en 9-håls golfbana.
Läs mer: http://www.nygardsherrgard.se

Bihus, Nygårds. Foto: Linda Dahlström
Bihus, Nygårds. Foto: Linda Dahlström

Bonus: Hangar, Bunge

På det privatägda Bunge flygfält, strax söder om Fårösund på norra Gotland, finns möjlighet att övernatta i en flyghangar tillsammans med gamla propellerplan och stridsflygplan från flygvapnet. I hangaren finns fem sovrum, med plats för nio personer. Rummen hyrs ut dygnsvis och boende har tillgång till kök och badrum. I närheten finns en servering och ett friluftsmuseeum.
Läs mer: http://www.airbnb.se

 

Besök även vloggen Gotland5min för att uppleva mer av Gotlands magi och få fler tips på platser att besöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s