7 raukområden på Gotland

Naturens egna stenskulpturer raukar är ett vanligt fenomen på Gotland, de finns i alla väderstreck. Raukarna har bildats och formats genom erosion av väder och hav, mjuka bergarter har brutits ned och kvarstår gör den hårda kalksten som raukarna utgörs av. Än idag pågår erosion av den gotländska kusten. I sinom tid, om än långsamt, kommer därför nya raukar att skapas. Här är sju exempel på spektakulära raukområden som går att uppleva redan idag.

1. Folhammar

Naturreservatet Folhammar i Ljugarn på Gotlands östkust hyser ett stort antal raukar på ett cirka 500 meter långt kustavsnitt. Raukarna är upp till sex meter höga och omgärdade av klapperstensstränder.

Folhammar. Foto: Linda Dahlström
Folhammar. Foto: Linda Dahlström

2. Digerhuvud

Sveriges största sammanhängande raukområde finns i naturreservatet Digerhuvud på norra Fårö. Området är cirka 3,5 kilometer långt och omfattar flera hundra raukar. Raukarna varierar mellan cirka 1-8 meter i höjd, de flesta står på en stenstrand, några en bit ut i havet.

Digerhuvud. Foto: Linda Dahlström
Digerhuvud. Foto: Linda Dahlström

3. Lergrav

I naturreservatet Lergrav på norra Gotland finns ett 60-tal raukar, bland annat den ovanliga Lergravsporten. Raukarna står intill havet en bit upp på land, i sluttningen nedanför Lergravsberget.

Lergravsporten, Lergrav. Foto: Linda Dahlström
Lergravsporten, Lergrav. Foto: Linda Dahlström

4. Jungfrun

Gotlands högsta rauk är Jungfrun, som återfinns på en brant kustklint i naturreservatet Jungfrun i Lickershamn cirka tre mil norr om Visby. Rauken Jungfrun når 12 meter över den platå den står på och 26 meter över havet. I närheten av Jungfrun finns även ett raukområde på land.

Jungfrun. Foto: Linda Dahlström
Jungfrun. Foto: Linda Dahlström

5. Holmhällar

På södra Gotland finns Holmhällar naturreservat. I naturreservatet finns ett cirka en kilometer långt och upp till 40 meter brett raukområde. Raukarna står tätt och är upp till fem meter höga.

Holmhällar. Foto: Linda Dahlström
Holmhällar. Foto: Linda Dahlström

6. Hoburgen

En av Gotlands mest berömda raukar är Hoburgsgubben, som huserar på klinten Hoburgen allra längst söderut på Gotland. I en viss vinkel liknar rauken ett manshuvud i profil, därav har den fått sitt namn.

Hoburgsgubben, Hoburgen. Foto: Linda Dahlström
Hoburgsgubben, Hoburgen. Foto: Linda Dahlström

7. Langhammars

På nordligaste Fårö ligger Langhammars naturreservat med ett raukområde som omfattar cirka 50 raukar. Raukarna står på en klapperstensstrand, omgivna av ett mycket kargt landskap, och några av dem är mer än 8 meter höga. På området finns en rauk som inofficiellt kallas ”Langhammarsgubben”.

"Langhammarsgubben", Langhammars. Foto: Linda Dahlström
”Langhammarsgubben”, Langhammars. Foto: Linda Dahlström

 

Besök även vloggen Gotland5min för att uppleva mer av Gotlands magi och få fler tips på platser att besöka.

En reaktion på ”7 raukområden på Gotland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s