6 klassiska restauranger i Visby med gotländska smaker

Gotland är känt för sina fina råvaror och smakfulla rätter. I Visby finns många restauranger som stoltserar med lokala anrättningar på menyn. Några är medlemmar av Kulinariska Gotland, en sammanslutning av restauranger på ön vars strävan är att man ska få en totalupplevelse av mat, dryck och miljö och som vill ge sina besökare möjlighet att njuta av gotländska råvaror och specialiteter. Här är några tips på sex restauranger där du kan få smaka en bit av Gotland.

1. Bolaget

På Stora Torget i innerstaden, inrymt i ett tidigare Systembolag, finns restaurang Bolaget. Menyn är franskinspirerad, men med inslag av gotländska råvaror. Restaurangen är öppen året runt och mycket populär, inte minst sommarhalvårets uteservering som är en av stadens mest soldränkta. Vägg i vägg med Bolaget finns även en vinbar.
Läs mer: http://www.bolaget.fr/

Restaurang Bolaget. Foto: Linda Dahlström
Restaurang Bolaget. Foto: Linda Dahlström

2. Donners Brunn

I källarnivå vid Donners plats i innerstaden ligger Donners Brunn, en av Visbys mest erkända restauranger. Köket tillagar klassisk svensk och fransk mat och använder lokala råvaror efter säsong, såsom ramslök, sparris och rödbetor. Donners Brunn är medlem i Kulinariska Gotland och har öppet året runt, sommartid med uteservering och utebar.
Läs mer: http://www.donnersbrunn.se/

Donners Brunn. Foto: Linda Dahlström
Donners Brunn. Foto: Linda Dahlström

3. Värdshuset Lindgården

Värdshuset Lindgården, på Strandgatan i innerstaden, har en anrik och åretruntöppen restaurang. Köket serverar många rätter med gotländska smaker och matvaror från ön. Interiören kan upplevas något gammaldags, men sommartid kan man slå sig ned i restaurangens mysiga och lummiga trädgård.
Läs mer: http://lindgarden.com/

Värdshuset Lindgården. Foto: Linda Dahlström
Värdshuset Lindgården. Foto: Linda Dahlström

4. Wallers

Med bästa spanläge vid Wallers plats i innerstaden, i knutpunkten Hästgatan/Adelsgatan, finns restaurang och bar Wallers. Restaurangen serverar klassisk mat i modern tappning, baren är specialiserad på cocktails och sommartid finns även en bar utomhus. Wallers är öppen året runt och med i Kulinariska Gotland.
Läs mer: http://www.wallerskrog.se/

Wallers. Foto: Linda Dahlström
Wallers. Foto: Linda Dahlström

5. G:a Masters

G:a Masters är en åretruntöppen ”kvarterskrog” på Södra Kyrkogatan i innerstaden, nära Stora Torget. Restaurangen är en av medlemmarna i Kulinariska Gotland och på menyn återfinns såväl klassiska som lokala rätter. G:a Masters är en liten restaurang, men sommartid finns även en uteservering.
Läs mer: http://gamlamasters.se/

G:a Masters. Foto: Linda Dahlström
G:a Masters. Foto: Linda Dahlström

6. Restaurang Rosengården

Restaurang Rosengården är granne med Sankta Karins ruin vid Stora Torget i innerstaden, vilket ger serveringen en pampig inramning – framförallt kvällstid när ruinen är upplyst. Restaurangen har ett flertal klassiska rätter, och lokala inslag, på menyn – och en inriktning på närproducerade råvaror. Bortsett från julbord är restaurangen stängd vintertid, men under sommaren har köket öppet lunch och kväll, med servering både inom- och utomhus. Under högsäsong finns även en cocktailbar med lokal öl.
Läs mer: http://www.restaurangrosengarden.se/

Restaurang Rosengården. Foto: Linda Dahlström
Restaurang Rosengården. Foto: Linda Dahlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s