6 producenter av gotländska smaker att besöka

Sparris, ramslök, salmbär, tryffel, saffran och skogslöken kajp. Det är några exempel på fina råvaror från Gotland. Ön är också känd för sin goda livsmedelsförädling och starka, lokala dryckeskultur. Vill du se var de gotländska smakerna produceras, kanske provsmaka och köpa? Här är tips på sex platser att besöka.

1. Lilla Bjers

Lilla Bjers i Västerhejde, cirka 7 kilometer söder om Visby, är en KRAV-certifierad gård med krog, butik och växthus. Gården odlar ekologiska råvaror, exempelvis grönsaker, rotfrukter, frukter och bär, vilka används av krogen samt säljs i gårdsbutiken. I butiken finns även mycket annat, till exempel inläggningar såsom chilipasta. I växthuset finns plantor i kruka till försäljning, bland annat tomat och chili. Gårdsbutiken är öppen året om, men utbudet varierar efter årstiderna. Krogen har sommartid öppet varje dag, men begränsade öppettider under vintern.
Läs mer: http://lillabjers.se/

Lilla Bjers. Foto: Linda Dahlström
Lilla Bjers. Foto: Linda Dahlström

2. Gotland whiskey

I ett tidigare sockerbruk i tätorten Roma, cirka 1,5 mil sydöst om Visby, finns Gotland Whiskey med ett whiskeydestilleri. 2015 blir deras första whiskey, Isle of Lime, drickfärdig. Sommartid förekommer löpande visningar med guidning i destilleriet, där man får se anläggningen och lära sig om hur whiskey tillverkas. Övrig tid på året kontaktas Gotland Whiskey.
Läs mer: http://www.gotlandwhisky.se/

Gotland Whiskey. Foto: Linda Dahlström
Gotland Whiskey. Foto: Linda Dahlström

3. Stafva gård

1,5 mil sydöst om Visby finns Stafva gård, där ett flertal företag som producerar gotländska godsaker huserar. Bland annat finns Stafva gårdsmejeri med osttillverkning av främst dessertostar, till exempel Stafva blå och vit samt tryffelost. Två andra producenter är TräkumlaRom, som tillverkar drycken rom, och Guteglass AB vars mejeri alltid är öppet och produktionslokaler kan beskådas via stora fönster. På gården finns en gårdsbutik som är öppen för självbetjäning, där man bland annat kan köpa ost, souvenirer och fika.
Läs mer: http://www.stafva.se/

Stafva gård. Foto: Linda Dahlström
Stafva gård. Foto: Linda Dahlström

4. Gotlands Bryggeri

På S:t Hansgatan i Visby innerstad finns sedan 1995 produktions- och utvecklingsbryggeriet Gotlands Bryggeri. Här har bland annat Wisby Pils, Klosteröl och flera varianter av Sleepy Bulldog tagits fram. Det går att besöka bryggeriet, men endast grupper om minst sju personer tas emot och förbokning krävs.
Läs mer: http://www.gotlandsbryggeri.se/

Gotlands Bryggeri. Foto: Linda Dahlström
Gotlands Bryggeri. Foto: Linda Dahlström

5. LEVA Kungslador

Alldeles söder om Visby utmed väg 140 ligger LEVA Kungslador med restaurang, café, stenugnsbageri och gårdsbutik. I butiken finns bland annat LEVA:s egna produkter med naturliga råvaror och utan tillsatser – exempelvis delikatesser, sylt, saft, teer, oljor, kryddor, kakor och annat från bageriet. LEVA Kungslador har öppet året runt.
Läs mer: http://www.levakungslador.se/

LEVA Kungslador. Foto: Linda Dahlström
LEVA Kungslador. Foto: Linda Dahlström

6. Gute Vingård

I en anläggning i Hablingbo på sydvästra Gotland tillverkas spritprodukter, delikatesser såsom dressing och smaksatt rapsolja, samt vin från vinrankor som växer längt ut på Näsudden ett par mil därifrån. Sommartid ges guidade visningsturer i byggnaden där vin och sprit tillverkas. Provning ingår.
Läs mer: http://gutevingard.se/

Gute Vingård. Foto: Linda Dahlström
Gute Vingård. Foto: Linda Dahlström

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s