14 fakta du kanske inte visste om Gotland

Djur och natur

  1. Det finns gott om fossil på Gotland eftersom ön är skapad av ett korallrev och berggrunden bildades under silurperioden, som började för 400 miljoner år sedan. Då låg Gotland vid ekvatorn.
  2. Gotland har cirka 800 km kust inklusive Fårö.
  3. Ön har en speciell flora och fauna med flera arter som endast finns på Gotland, såsom ormen gotlandssnok samt växterna brun ögontröst och gotlandssippa.
  4. Gotland är Sveriges hästtätaste län sett till antalet invånare, och det finns viltlevande gotlandsruss på Lojsta hed i söder.
  5. Ön har cirka 2000 soltimmar per år och är den plats som vunnit solligan flest gånger.

    Folhammar, Ljugarn. Foto: Linda Dahlström
    Folhammar, Ljugarn. Foto: Linda Dahlström

Kultur och fritid

  1. Det finns många gutniska lekar och idrotter – såsom pärk, varpa och stångstörtning – vilka tävlas i varje sommar under ”gutarnas olympiad” Stångaspelen. Många anser även att sällskapsspelet kubb är gotländskt och varje år hålls VM i kubb i Rone på sydöstra delen av ön.
  2. 1995 tog UNESCO upp Visby på listan över världens natur- och kulturarv.
  3. Det finns 92 medeltida kyrkor på ön, med kyrkokonst från olika tidsepoker, vilket gör Gotland till Sveriges kyrkotätaste kommun. Bara i Visby uppfördes under medeltiden 17 kyrkor, varav 13 av dem idag är ruiner och 1 är den intakta och välbesökta domkyrkan.
  4. Att brygga öns nationaldryck, hemölet Gotlandsdricka, är en tradition ända från järnåldern som i högsta grad ännu lever. Varje höst hålls VM i den ädla drycken på södra Gotland.

    Sankta Karins ruin. Foto: Linda Dahlström
    Sankta Karins ruin. Foto: Linda Dahlström

Historia

  1. Visby ringmur är den bäst bevarade stadsmuren i hela norra Europa.
  2. Gotland är ett av världens mest fornlämningstäta områden och har kallats ”världens största skattkista”. De äldsta spåren av människor man funnit är enstaka stenredskap och skelettdelar från grottan Stora Förvar på Stora Karlsö som är 9400 år gamla, och redan under stenåldern var platsen där Stora Torget i Visby är beläget idag bebodd. Från vikingatiden har över 750 silverskatter med mynt, armringar och andra smycken hittats. Flera skatter och en mängd andra föremål kan beskådas på Gotlands kulturhistoriska museum Fornsalen, vilket är Sveriges femte mest populära museum.

    Gravanläggning från stenålderns slut, Gnisvärd. Foto: Linda Dahlström
    Gravanläggning från stenålderns slut, Gnisvärd. Foto: Linda Dahlström

Turism och transport

  1. Ångbåttrafiken mellan Gotland och fastlandet startade i mitten på 1800-talet. En tur tog då 10 timmar, att jämföra med dagens tretimmars snabbfärjor. Den första moderna bilfärjan kom år 1955.
  2. Gotland har i snitt 1 930 000 resenärer och 860 000 gästnätter per år.
  3. Mot slutet av 1870-talet började järnvägar att anläggas på Gotland, men järnvägen lades ned 1960. Tack vara entusiaster i föreningen Gotlandståget kan man idag åter prova på att åka tåg på ön, mellan Dalhem och Roma.
    Färja, Gotland. Foto: Linda Dahlström
    Färja, Gotland. Foto: Linda Dahlström

     

Besök även vloggen Gotland5min för att uppleva mer av Gotlands magi och få fler tips på platser att besöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s