6 fakta och kuriosa om Visby ringmur

Många kanske vet att ringmuren i Visby är en av Sveriges största sevärdheter. Att den byggdes under andra halvan av 1200-talet, är 3,4 kilometer lång, har 27 bevarade marktorn och är en av de främsta orsakerna till att Visby utsetts till världsarvstad. Men visste du det här om ringmuren… ?

1. Kärleksporten

Mellan strandpromenaden och Botaniska trädgården lät sällskapet De badande Wännerna år 1872 ta upp en rundbågad port; Kärleksporten. Porten, som på insidan är fylld av kärleksförklaringar, är en populär plats för förlovning och bröllopsdagsfotografering. Men vad de flesta kärlekskranka besökare inte känner till är att namnet härstammar från att man på området innanför porten tjärade rep under medeltiden; tjärlek. Sedan dess har stavningen och innebörden av namnet romantiserats.

Kärleksporten. Foto: Linda Dahlström
Kärleksporten. Foto: Linda Dahlström

2. Dubbelansiktet

Ringmuren har en enda skulpterad utsmyckning – ett dubbelansikte placerat inuti Söderport, högt upp i det sydvästra hörnet.

Dubbelansikte, Söderport. Foto: Linda Dahlström
Dubbelansikte, Söderport. Foto: Linda Dahlström

3. Världsarv vs havsutsikt

På 1800-talet fanns en uteservering i Snäckgärdstornet i det nordvästra hörnet av ringmuren. För att besökarna skulle få fin utsikt togs en del av muren mot havet ned. Något som knappast skulle få ske med detta världsarv idag.

Snäckgärdstornet. Foto: Linda Dahlström
Snäckgärdstornet. Foto: Linda Dahlström

4. Visborgs slott

Längs ringmuren, från Skansport till det sydvästra hörntornet, låg tidigare Visborgs slott. Det byggdes under första delen av 1400-talet och var en av Nordens större borganläggningar. Idag finns nästan ingenting kvar av det. När danskarna lämnade Gotland 1679 och skulle överlämna ön till svenskarna sprängde de slottet i luften. Händelsen fyllde en viktig funktion för dagens Visby – stadsborna tog nämligen sten från slottet att bygga nya hus av, vilket gjorde att de flesta av stadens kyrko- och klosterruiner bevarades.

Visborgs slott. Foto: Linda Dahlström
Visborgs slott. Foto: Linda Dahlström

5. Stridsbevis

I en skyttespringa på fjärde våningen i Sankt Göransporten i norra delen av ringmuren sitter sedan medeltiden en slungsten fastkilad. Den är ett bevis för att muren faktiskt gjorde nytta som försvarsanläggning.

Sankt Göransporten. Foto: Linda Dahlström
Sankt Göransporten. Foto: Linda Dahlström

6. Land mot stad

Ringmuren uppfördes för att skydda Visbys medborgare mot fienden – och som fiende räknades den gotländska landsbygdens befolkning. I Visby fanns många köpmän och utanför staden många bönder som sysslande med handel och sjöfart – mellan dessa båda grupper rådde hård konkurrens och osämja. Mot slutet av 1200-talet fick bönderna inte längre delta i den internationella handeln. Ringmuren byggdes, som starkast och högst på landsidan, och alla varor från landsbygden belades med tull som betalades vid porttornen. Mot slutet av 1200-talet övergick bråket i ett inbördeskrig mellan land och stad. Visby gick segrande ur striden.

Visby ringmur, landsidan. Foto: Linda Dahlström
Visby ringmur, landsidan. Foto: Linda Dahlström

 

Besök även vloggen Gotland5min för att uppleva mer av Gotlands magi och få fler tips på platser att besöka.

Lämna en kommentar